בין פילוסופים למתפלספים: על קיומו של זרם יהודי בעל אידאולוגיה הכופרת בשמירת מצוות בימי הביניים - צדיק שלום (מחשבת ישראל, 2026)
ימי הביניים כרגיל מתוארים כ״עידן של אמונה", זמן שבו הדת שלטה על חיי החברה יותר מאשר בתקופה הקודמת (העת העתיקה) או בעת החדשה. הדבר נכון כפליים כאשר מדובר ביהדות, שהייתה מוגדרת על פי הדת לכל הפחות עד אמצע המאה ה-15. למרות שיש הרבה אמת בגישה רווחת זו, שליטה זו לא הייתה מוחלטת. כבר הצביעו חוקרים על קיומו של זרם לא דתי מקרב האסלם. מטרת מאמר זה היא להצביע על קיומו של זרם דומה בקרב היהדות הספרדית במאה ה-14 ולנתח את העמדות הרווחות בו.