שיקוע סוד מר' אלעזר מוורמס בספר התניא לר' שניאור זלמן מלאדי - גור בן יצחק, ענבל (מחשבת ישראל, 2020)
'ספר התניא' הנקרא גם 'ספר של בינונים', הוא החיבור היסודי והמרכזי של חסידות חב"ד, אותו כתב והביא לדפוס ר' שניאור זלמן מלאדי (רש"ז), מייסד חסידות זו. חיבור זה עוסק בנפש האדם בראי הקבלה ככלי להשגת הדבקות בבורא תוך שהוא מקנה לאדם את הדרכים להתגבר על המכשולים העומדים בדרכו. רש"ז מכנה את חיבורו בשם 'ספר לקוטי אמרים' ובפתיחתו הוא מבהיר כי 'חלק ראשון הנקרא בשם ספר של בינונים מלוקט מפי ספרים ומפי סופרים'. במאמר זה ברצוני להתייחס להבהרתו של בעל התניא ולהסב את תשומת לב הקוראים לקשרים הרעיוניים ולהקבלות המצויים בין 'ספר התניא' לספר 'חכמת הנפש' לר' אלעזר מוורמס מחסידי אשכנז, שהוא למעשה החיבור המונוגרפי הראשון המוקדש לתורת הנפש כחלק מעיסוק בתורת הסוד העברית, ובמקרה זה זוהי תורת הסוד של חסידי אשכנז. המאמר עוקב אחר רעיונות מרכזיים בשני החיבורים, מבאר אותם ומצביע על הדמיון היסודי שביניהם.