היחס לפרישות, מיניות ולמדנות בחסידות סלונים - בראור-בינג, נגה (מחשבת ישראל, 2021)
החסידות בראשיתה פיתחה שתי גישות ביחס לסגפנות ופרישות מינית. בעוד האחת אחזה בטיפול ביצר המיני כחלק מעיקרון עבודה בגשמיות, אימצה הגישה השנייה אורח חיים של פרישות וסגפנות. החסידות המאוחרת בוחרת להכריע בין שתי הגישות הללו ולמעשה מציגה תביעה לאמץ אורח חיים של פרישות, הבא לידי ביטוי בספרות ובחיים ומדגיש את ערך הקדושה, שביטויה המובהק בחיי החסידים הוא בפרישות המינית.מאמרי יתמקד בחסידות סלונים המאוחרת, בדגש על משנתו של ר' שלום נח ברזובסקי (1911-2000). הגותו של ברזובסקי נעה בין מתן ערך חסירי מובהק לתפיסת 'הקדושה', מגמה המאפיינת גם את חסידות גור וחצרות חסידיות נוספות, לבין הענקת ערך ללמדנות, ובמקרה של חסידות סלונים, יצירת חסידות למדנית-ליטאית המדגישה את לימוד התורה כערך עליון. ברזובסקי כינה את חסידות סלונים 'צבא הקדושה', כינוי המבטא אתוס של פרישות מינית, אתוס זה תובע מן החסידים הרחקה רדיקלית מעבר לשורת הדין ההלכתית, בכל מה שעלול לעורר את היצר המיני, כל זאת לצד דרישה בלתי מתפשרת לקיום מצוות תלמוד תורה - דרישה העומדת בראש סולם הערכים של הציבור הליטאי.במאמר זה אבקש לטעון כי שתי מגמות אלה אינן נמצאות בסתירה אלא דווקא משלימות זו את זו לכדי תמונה אחת, בה חסידות סלונים - הנחשבת לעיתים בעיני המתבונן מן הצד כחסידות מתונה ואף מודרנית - מתגלה כחסידות אשר מאמצת לחיקה ערכים רדיקליים בהתייחסותה אל חיי משפחה, מיניות וגוף.גישתה הפרישותית של חסידות סלונים ממקמת אותה בצד המחמיר של החברה החרדית בסוגיה זו תוך אימוץ תפיסות של לימוד תורה נוסח ישיבות ליטא.